Το ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ1

Η παραγωγή της ΕΡΤ1 για την Πυρσόγιαννη και τα Μαστοροχώρια

Το 1988 η ΕΡΤ1 παρουσίασε για πρώτη φορά τρία 45λεπτα επεισόδια με θέμα την Πυρσόγιαννη και τα γύρω μαστοροχώρια, τα οποία σκηνοθέτησε ο Νίκος Ταμιωλάκης. Οι ταινίες στηρίχτηκαν στην έρευνα της ομάδας του περιοδικού Α ρ μ ο λ ό ι ( κείμενα, έγγραφα, συλλογές , φωτογραφικό και το υπόλοιπο υλικό), με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία της Προοδευτικής Ένωσης Πυρσόγιαννης, του Πολιτιστικού Συλλόγου των Χιονιάδων και των συλλόγων των άλλων χωριών.

Τα έργα, η ζωή και τα ταξίδια των μαστόρων της πέτρας, των ζωγράφων και αγιογράφων των Χιονιάδων, των ξυλογλυπτών του Γοργοποτάμου (Τούρνοβο), καθώς και η ζωή και η καθημερινότητα «αυτών που μένουνε και περιμένουνε», παρουσιάζονται με άμεσο και παράλληλα λυρικό τρόπο. Ένα πλήθος συνεντεύξεων από τους κατοίκους συντελεί στην αμεσότητα και δένει το παρελθόν με το παρόν των χωριών μας.

Έκτοτε το κρατικό κανάλι επανέλαβε πολλές φορές τις προβολές των τριών αυτών πολύ σημαντικών ντοκυμαντέρ και συνετέλεσε στη αύξηση του ενδιαφέροντος για τους μαστόρους και τα Μαστοροχώρια.