Δήμος  Κόνιτσας

Ο Δήμος  Κόνιτσας βρίσκεται στην αγκαλιά της Βόρειας Πίνδου στο πιο βόρειο σημείο του Ν. Ιωαννίνων. Αποτελείται από την ομώνυμη κωμόπολη των 3.400  κατοίκων, έδρα του Δήμου, και 44 χωριά.

Συνορεύει βορειοανατολικά  με τη Δυτική Μακεδονία (Ν. Καστοριάς και N. Γρεβενών) και δυτικά  με την Αλβανία. Νότια με τα Ζαγοροχώρια και νοτιοδυτικά με την περιοχή του Πωγωνίου.

Εκτείνεται από το Γράμμο μέχρι την Τύμφη και  από το Σμόλικα ως τη Νεμέρτσικα. Τα βουνά αυτά, καθώς και  ο ποταμός  Αώος με τους παραποτάμους του Βοϊδομάτη και Σαραντάπορο,  καθορίζουν την  ιστορική, την πολιτισμική και οικονομική πορεία του τόπου.

Η  Κόνιτσα, απέχει 64 χλμ από τα Ιωάννινα, με τα οποία συνδέεται με τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ.  Απέχει 40΄ από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Είναι το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του Δήμου με επαρκή αγορά, από όπου εφοδιάζεται όλη η περιοχή και όχι μόνο. Υπάρχουν καταστήματα με παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, τράπεζες,  φαρμακεία, βιβλιοπωλεία, πρακτορείο εφημερίδων, χώροι διασκέδασης και άθλησης. Διαθέτει επίσης Κέντρο Υγείας,  Συνεδριακά Κέντρα (Κόνιτσα, Μπουραζάνι, Δροσοπηγή), Αστυνομικό Τμήμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία,  Δασαρχείο, το 583 Τάγμα Πεζικού, Σχολεία, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζανίου, Σχολή καγιάκ και ράφτιγκ  κ.α.

Επιπρόσθετα, τόσο στην Κόνιτσα όσο και στα  περισσότερα χωριά,  περιμένει τον επισκέπτη μεγάλος αριθμός χώρων εστίασης και διαμονής  (ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια), που μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις.