Μία τρίμηνη περιοδική έκδοση με θέματα από την Πυρσόγιαννη και τα γύρω Μαστοροχώρια, η οποία άνοιξε το δρόμο της έρευνας γύρω από την καθημερινότητα, τη δουλειά, τα ταξίδια, τη ζωή των μαστόρων και των κατοίκων των μαστοροχωριών.
Το Αρμολόι εκδόθηκε σε δέκα τεύχη από το 1976 έως το 1980. 'Οπως σημειώνει ο Αργύρης Πετρονώτης το περιοδικό αυτό “για μαστόρους από μαστόρους είναι μοναδικό πανελλήνιο επίτευγμα και δημιούργησε παρακαταθήκη γνώσεων. Από το περιοδικό γνωρίζουμε κατά βάση και πόσοι μαστόροι, έστω ατομικά δραστηριοποιούνται σ’αυτά τα μεταπολεμικά χρόνια”.
Τη συντακτική ομάδα αποτέλεσαν Πυρσογιαννίτες της διασποράς, απλωμένοι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Αγρίνιο, Γιάννενα, Καρδίτσα, Ηγουμενίτσα, Κόνιτσα. Το όλο εγχείρημα έγινε με τη συμπαράσταση και σύμπραξη της Προοδευτικής Ένωσης Πυρσόγιαννης, (έτος ίδρυσης 1926), η οποία οραματίζεται και δημιουργεί παράλληλα το Αρχείο του Μουσείου Ηπειρωτών Μαστόρων. Ανταποκριτές από την Αμερική, την Αυστραλία και ευρωπαϊκές χώρες πλουτίζουν το υλικό του περιοδικού.
Όπως γράφει επίσης ο Αργύρης Πετρονώτης:
“Η λαμπρή αυτή ομάδα δούλεψε με ανιδιοτέλεια και σεμνότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν δημοσίευσε ποτέ τα ονόματά της στο περιοδικό, όπως και το ότι δεν δέχτηκε επαγγελματικές διαφημίσεις. Η επιτυχία και το μυστικό της ήταν το ότι κατά κανόνα στηρίχτηκε σε αφηγήσεις των ίδιων των μαστόρων. Είναι κρίμα που σταμάτησε, πολλοί στεναχωρήθηκαν γι’ αυτό. Άλλοι είχαν πριν ελπίσει το Αρμολόι να γινόταν ένα πανελλήνιο (και όχι μόνο) όργανο έρευνας των μαστόρων. (Άραγε μήπως ποτέ δεν είναι αργά;).”
Το περιοδικό αγαπήθηκε από όλους, από επιστήμονες και απλούς ανθρώπους. Δέχτηκε εξαιρετικά επαινετικές κριτικές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε της Άλκης Κυριακίδου-Νέστορος, λαογράφου και καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία έγραψε πως το ΄”Αρμολόι” ανοίγει δρόμους στην κοινωνική λαογραφία. Του Κίτσου Μακρή, συγγραφέα και λαογράφου, ο οποίος εξαίρει την ποιότητα του περιοδικού, καθώς όπως τονίζει, ξεχωρίζει από όλα τα επαρχιακά περιοδικά, που συνήθως λιβανίζουν και εξιδανικεύουν την παράδοση.
Δεν παραλείπουμε να αναφέρομε ότι την περίοδο του 1979-80, έρχεται στην Ελλάδα το Βαυαρικό κρατικό κανάλι της Γερμανίας και ασχολείται με 4 χαρακτηριστικά πολιτιστικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτά είναι:
- Η ταινία “Μέγας Αλέξανδρος” του Θόδωρου Αγγελόπουλου
- Το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, στη Μυτιλήνη
- Το Θεσσαλικό Θέατρο και
- Το περιοδικό “Αρμολόι”
Το περιοδικό έχει ψηφιοποιηθεί με πρωτοβουλία της Προοδευτικής Ένωσης Πυρσόγιαννης και μπορεί εύκολα κάποιος να αντλήσει υλικό από τις σελίδες του.